Τί είναι τα Δοχεία Αδρανείας (Buffer Tanks);

Δοχεία αδρανείας για άφθονο νερό και οικονομία ενέργειας, για μεγάλη οικονομία στη θέρμανση χώρου και στο ζεστό νερό χρήσης.

Το δοχείο αδρανείας είναι άκρως απαραίτητο στοιχείο στα συστήματα θέρμανσης, είτε πρόκειται για λέβητες πέλλετ, ξυλολέβητες, αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια, λέβητες πυρόλυσης-απαερίωσης ξύλου ή λέβητες πετρελαίου – φυσικού αερίου. Προσφέρουν πολύ μεγάλη οικονομία καυσίμων, λόγω του ότι δεν χρειάζεται να λειτουργεί ο λέβητας κατά τη χρονική διάρκεια που η κυκλοφορία του ζεστού νερού γίνεται από το νερό που έχει αποθηκευθεί στο δοχείο αδρανείας.

Τι είναι το Δοχείο Αδρανείας (Buffer Tank) και σε τι χρησιμεύει

Τα δοχεία αδρανείας στην ουσία είναι δεξαμενές (επιπλέον χώρος) αποθήκευσης νερού (ζεστού ή κρύου).

Αποθήκευση ζεστού νερού θέρμανσης (καλοριφέρ ή ενδοδαπέδιο) ή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)

Το δοχείο αδρανείας συνδέεται εν σειρά με τον λέβητα (είτε αυτός είναι λέβητας πετρελαίου, φυσικού αερίου, λέβητας πέλλετ – βιομάζας, ξυλολέβητας, αντλία θερμότητας) ή και με τους ηλιακούς συλλέκτες.

Πρόκειται για ένα δοχείο με πολύ καλή θερμομόνωση, ώστε να διατηρεί την υψηλή θερμοκρασία του νερού επί πολύ χρόνο. Ο σκοπός του δοχείου αδρανείας είναι να αποθηκεύει ζεστό νερό όταν αυτό παράγεται κατά τη λειτουργία του λέβητα κάθε τύπου, αντλία θερμότητας, ή του ηλιακού συλλέκτη και να μας παρέχει ζεστό νερό όταν παύει η λειτουργία του λέβητα ή της αντλίας θερμοτητας ή όταν δύει ο ήλιος και ο ηλιακός συλλέκτης πλέον σταματάει να παράγει ζεστό νερό.

Για παράδειγμα, αν μία αντλία θερμότητας ή ένας λέβητας λειτουργεί από τις 6 έως τις 10 το βράδυ, αυτές τις 4 ώρες παράγει ζεστό νερό υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο μέσω του κυκλοφορητή μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ ή στο υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, προσφέροντας έτσι θέρμανση του χώρου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του λέβητα ή της αντλίας θερμότητας, αποθηκεύεται στο δοχείο αδρανείας ζεστό νερό. Όταν σταματήσει η λειτουργία του λέβητα ή της αντλίας θερμότητας, ο κυκλοφορητής αρχίζει να μεταφέρει στα σώματα του καλοριφέρ ή στο υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης, το ζεστό νερό που είχε αποθηκευτεί στο δοχείο αδρανείας, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο δωρεάν θέρμανση για πολλές ώρες ακόμα.

Με τον τρόπο αυτόν πετυχαίνουμε οικονομία ενέργειας, επομένως και χρημάτων, αφού χρησιμοποιούμε το ζεστό νερό του δοχείου αδρανείας (BUFFER-0) και δεν χρειάζεται να λειτουργεί συνέχεια ο λέβητας ή η αντλία θερμότητας για να έχουμε ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ ή στο ενδοδαπέδιο σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για το ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ), αν το δοχείο αδρανείας (BUFFER-1) είναι συνδεδεμένο με ηλιακούς συλλέκτες ή το δοχείο αδρανείας είναι τύπου TIT (tank in tank) “δοχείο εντός δοχείου” ή δοχείο αδρανείας (BUFFER-1 INOX) με ανοξείδωτο εναλλάκτη. Επίσης όταν πρόκειται για θέρμανση παραγόμενη από ηλεκτρικό ρεύμα (αντλία θερμότητας, αντιστάσεις, ηλεκτρολέβητας) το δοχείο αδρανείας μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια εκμεταλλευόμενο τις ώρες με τη χαμηλή τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Αποθήκευση κρύου νερού

Τα δοχεία αδρανείας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως πιο πάνω και για αποθήκευση ψυχρού νερού (αντί για ζεστού) με μόνη διαφορά ότι αντί να συνδέεται σε ηλιακούς συλλέκτες ή λέβητα, συνδέεται σε ψύκτες νερού. Και εδώ πετυχαίνουμε οικονομία ενέργειας και χρημάτων λόγω του ότι παρόλο που το μοτέρ του ψυκτικού μηχανήματος έχει σταματήσει να λειτουργεί, ο κυκλοφορητής συνεχίζει και μεταφέρει ψυχρό νερό από το δοχείο αδρανείας.

Τα δοχεία αδρανείας διαθέτουν πολλές “εισαγωγές-εξαγωγές” (1″ & 1½”), οπότε μπορούν να συνδεθούν με πολλούς τύπους πηγών θερμότητας (ξυλολέβητες, καυστήρες πέλλετ, αντλίες θερμότητας, λέβητες πετρελαίου ή αερίου, λέβητες πυρόλυσης, ηλεκτρικοί λέβητες ιόντων, ενεργειακά τζάκια, ηλιακοί συλλέκτες), προσφέροντας όχι μόνο οικονομική θέρμανση αλλά και δωρεάν ζεστό νερό χρήσης.

Τύποι δοχείων αδρανείας και χωρητικότητα σε λίτρα

Τύπος

Λίτρα

 BUFFER-0  150, 200, 300, 420, 500, 800, 1000
 BUFFER-1  300, 420, 500, 800, 1000
 BUFFER-1 INOX  300, 500, 800, 1000
 TIT (tank in tank)  800, 1000

Εξωτερικές διαστάσεις (mm)

ΛΙΤΡΑ / ΤΥΠΟΣ 150 200 300 420 500 800 1000
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 603 603 603 730 730 945 805* 945 805*
ΥΨΟΣ 1050 1400 1930 1730 1970 1800 1735* 2050 1985*

* ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΩΣΗ

Τυπική Εγκατάσταση Δοχείου BUFFER-1 με INOX εναλλάκτη ζεστού νερού χρήσης για σύνδεση με λέβητα στερεών καυσίμων, λέβητα πετρελαίου/αερίου, αντλία θερμότητας, σύστημα θέρμανσης υψηλών θερμοκρασιών (καλοριφέρ), σύστημα θέρμανσης χαμηλών θερμοκρασιών (ενδοδαπέδιο) και με ηλιακή υποβοήθηση για παροχή ζεστού νερού θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης