Φ/Β Πάρκα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ

Ολοκληρωμένες λύσεις προσφέρει η Hot Towel σε συνεργασία με την SABO S.A. Energy για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Χρησιμοποιώντας προϊόντα κατασκευασμένα στις εγκαταστάσεις της Sabo s.a. και σε συνεργασία με το όμιλο εταιριών της SABO GROUP, και την τεράστια εμπειρία τους στον τομέα των κατασκευών, έχει την δυνατότητα να αναλάβει την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου από την μελέτη και αδειοδότηση του έργου, έως την σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ και την παράδοση του στον πελάτη με το κλειδί στο χέρι.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα πλαίσια της παράδοσης του «έργου με το κλειδί στο χέρι» (turn-key) αναλυτικά περιλαμβάνουν:

1. Τεχνικές Μελέτες:

 • Προμελέτη – Μελέτη Εφαρμογής – Προσομοίωση Απόδοσης – Οικονομοτεχνική μελέτη

2. Ηλεκτρομηχανολογικά:

 • Κατασκευή DC/AC κυκλωμάτων
 • Εγκατάσταση συστήματος στήριξης των panels
 • Γειώσεις – Αντικεραυνική προστασία
 • Σύστημα Τηλεπαρακολούθησης

3. Επίβλεψη (Project Management)

4. Θέση σε Λειτουργία

5. Καλωδίωση μέχρι το μετρητή της αρμόδιας επιχείρησης ηλεκτρισμού

6. Εκπαίδευση:

 • Λειτουργία του συστήματος
 • Κανόνες ασφάλειας
 • Troubleshooting (Αντιμετώπιση προβλημάτων)
 • Βασικές απαιτήσεις συντήρησης
 • Χρήση του συστήματος τηλεπαρακολούθησης
 • Αναγνώριση των βασικών συσκευών προστασίας

ΕΠΙΠΛΕΟΝ…

 1. Συνεργασία και βοήθεια προς τον Πελάτη κατά την όλη διαδικασία της αδειοδότησης.
 2. Διαμόρφωση του χώρου (χωματουργικά) για την ορθή τοποθέτηση των συστημάτων βάσης.
 3. Οικοδομικές εργασίες και εγκατάσταση των βάσεων. Περίφραξη και συστήματα ασφαλείας.
 4. Εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης της παραγωγής από απόσταση (τηλεμετρία), όπως και η δυνατότητα απομακρυσμένης διάγνωσης βλαβών.

Σταθερές & Κινούμενες Βάσεις Φ/Β Συστημάτων

Η SABO S.A. εκμεταλλευόμενη την 25ετή εμπειρία της σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο και ανταποκρινόμενη στην πρόκληση των καιρών, προχώρησε στη μελέτη και κατασκευή μιας σειράς διαξονικών συστημάτων ιχνηλάτησης του ήλιου. Πιο συγκεκριμένα η SABO S.A. έχει μελετήσει και κατασκευάσει τα συστήματα: SR60/10KWP-Z, SR80/11KWP-Z, SR80+/12,5KWP-Z και SR80++/15KWP-Z τα οποία κινούνται, έτσι ώστε τα Φ/Β πάνελ να δέχονται διαρκώς τη μέγιστη ποσότητα άμεσης ακτινοβολίας. Τα εν λόγω συστήματα είναι κατασκευασμένα από χάλυβα γαλβανισμένο εν θερμώ, είναι ανθεκτικά στη διάβρωση και είναι στατικώς πιστοποιημένα από την TUV HELLAS – Member of TUV NORD Group. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση 1109/11, η στατική μελέτη του συστήματος εκπληρώνει τις απαιτήσεις των κανονισμών, που διαμορφώνουν το πλαίσιο εκπόνησης τεχνικών έργων στην Ελλάδα (EC1, EC3, EC7, EC9, E.A.K.-2003).

Ιχνηλάτες (Tracker) ΔΥΟ ΑΞΟΝΩΝ

Τα tracker μελετημένα και κατασκευασμένα από την ίδια την SABO S.A. Energy παρέχουν την ασφάλεια που απαιτείται για την επένδυση, καθώς και τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται παρακάτω.

 • Στιβαρότητα και σταθερότητα της κατασκευής με υπολογισμένους συντελεστές αεροδυναμικής κατά τον σχεδιασμό του συστήματος.
 • Σχεδίαση με αεροδιάδρομους, που διευκολύνουν την αποβολή θερμότητας που δημιουργείται στα άλλα μέρη της κατασκευής.
 • Κατανομή του φορτίου σε πολλαπλά σημεία.
 • Χρήση ποιοτικών υλικών στον σκελετό και στο κατανεμημένο σύστημα κίνησης, που ελαχιστοποιούν την καταπόνηση και τις ανάγκες συντήρησης.
 • Χρησιμοποιείται αστρονομικό σύστημα παρακολούθησης του ήλιου για αυξημένη ακρίβεια εστίασης.
 • Το σύστημα ελέγχου υπολογίζει τη βέλτιστη θέση των panel, χωρίς την χρήση εξωτερικού αισθητήρα, χωρίς άσκοπες κινήσεις και με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση.
 • Συγκεκριμένα η ιδιοκατανάλωση του προέρχεται από μια ράλα 21’’ ισχύος 50W και από ένα ή δύο ηλεκτροέμβολα (αναλόγως το μοντέλο), ισχύος 80W έκαστο.
 • Δυνατότητα κίνησης κατά το αζιμούθιο από -160°  έως 160°, ενώ η κλίση του μπορεί να είναι από 0° έως 65°.
 • Μείωση του αριθμού tracker για την ίδια παραγωγή ενέργειας.
 • Βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου σας, σε σχέση με την ισχύ του πάρκου.
 • Οικονομία κατασκευής σε καλωδίωση, κανάλια και θεμελιώσεις.
 • Αυξημένη αξιοπιστία του συστήματος ελέγχου, σε σχέση με άλλες λύσεις που χρησιμοποιούν μικρότερα συστήματα.
 • Γρηγορότερη συναρμολόγηση και παράδοση του έργου, με λιγότερα συστήματα για εγκατάσταση.
 • Σημαντικά μειωμένο κόστος συντήρησης του πάρκου, για όλη την διάρκεια ζωής του, σχετικά με άλλα που φτιάχνονται με μικρότερου μεγέθους tracker ή με υδραυλικά συστήματα.
 • Δυνατότητα επίβλεψης των tracker από απόσταση, μέσω συστήματος τηλεμετρίας (SCADA).
 • Τροφοδοσία και μέσω συστήματος εφεδρικής πηγής (μπαταριών) αυτονομίας 2-3 ημερών, που θα μπορεί να κινήσει το tracker, σε περίπτωση διακοπής του δικτύου της ΔΕΗ για λόγους βλάβης ή συντήρησης.
 • Αποτελεσματικός αερισμός των panel o οποίος αυξάνει την αποδοτικότητα και την διάρκεια ζωής τους.[/box]

Υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής κάθε standard τύπου panel.

* Για διαφορετικά μήκη εκτός των standard επικοινωνήστε με την SABO.

Τα σύστημα έχει θετική επίδραση στη συνολική απόδοση του μετατροπέα, διότι δίνει την δυνατότητα σε αυτόν να λειτουργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ιδανικές συνθήκες. Έχει εγγυημένη ομαλή κίνηση σε περίπτωση ισχυρών ανέμων, με την μικρότερη δυνατή καταπόνηση της κατασκευής και θέση του συστήματος σε οριζόντια θέση, για μείωση των καταπονήσεων πάνω στο μηχάνημα όταν επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Στο έργο της εγκατάστασης περιλαμβάνονται ανεμόμετρα. Το σύστημα παίρνει αυτόματα λήψη θέσης ασφαλείας υπό συνθήκες πνοής αέρα πάνω από 70χλμ./ώρα, σε θέση 30° (ρυθμιζόμενη κατ’ επιθυμίας σας). Αυτόματη λήψη θέσης ασφαλείας υπό συνθήκες πνοής αέρα πάνω από 80χλμ./ώρα, σε θέση οριζόντια (ρυθμιζόμενη κατ’ επιθυμίας σας). Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που ο tracker παραμείνει σε κατακόρυφη θέση υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, το σύστημα, με βάση και τον EC1 παρουσιάζει αντοχή σε φορτίσεις με ταχύτητα του ανέμου 130km/h.

Κατά την διάρκεια της νύχτας τα tracker μένουν σε θέση προστασίας, δηλαδή οριζόντια. Αυτή η θέση τα προστατεύει και από κλοπή.

Το σύστημα αποτελείται και ελέγχεται από ανεξάρτητα PLC, ένα σε κάθε tracker. Υπάρχει κεντρικός υπολογιστής που παρακολουθεί τους αισθητήρες και οργανώνει την συμπεριφορά των tracker. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής βγει εκτός λειτουργίας, αναλαμβάνει τη διαχείριση το πρώτο PLC, σε περίπτωση που βγει και το πρώτο PLC αναλαμβάνει το τελευταίο. Σε περίπτωση διακοπής της επικοινωνίας ενδιάμεσα, το τελευταίο PLC αναλαμβάνει τους trackers μετά την διακοπή και το πρώτο τους προηγούμενους. Το κάθε PLC έχει δικούς του αισθητήρες.

Η εγκατάσταση μπορεί να παρακολουθείται και ως προς την χιονόπτωση και ανάλογα να δίνει εντολές στους tracker.

Όλα τα tracker μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα. Σε περίπτωση διακοπής και απώλειας επικοινωνιών, το σύστημα εφοδιάζεται και με σύστημα GPRS επικοινωνίας και αποστέλλει SMS.

Στην κολώνα στήριξης του tracker βρίσκονται τοποθετημένοι και οι πίνακες με τα PLC, καθώς και πίνακες DC παροχής των tracker. Οι ηλεκτρολογικοί αυτοί πίνακες είναι κατασκευασμένοι εξ’ ολοκλήρου και με τις εγγυήσεις, από την εταιρεία SABO Electric του SABO Group, με υλικά των πιο αναγνωρισμένων εταιρειών όλου του κόσμου, όπως SIEMENS, OMRON, ABB, RITAL, TELEMECANIQUE, κλπ. και την γνωστή ποιότητα κατασκευής.

Η γωνία κλίσης του εν λόγω tracker είναι 25°, με δυνατότητα περιστροφής στο αζιμούθιο από -45° έως 45°. Αναλόγως της εγκατάστασης μπορούν να τοποθετηθούν από 11 έως 13 φ/β πάνελ τυπικών διαστάσεων (1,65×1,00). Η κίνηση στο αζιμούθιο επιτυγχάνεται μέσω μίας ράλλας 7’’ στο άνω μέρος του tracker. Τα εν λόγω συστήματα είναι κατασκευασμένα από χάλυβα γαλβανισμένο εν θερμώ, ενώ το kit διασύνδεσης των Φ/Β πάνελ είναι αλουμινίου ή inox. Είναι ανθεκτικά στη διάβρωση και είναι στατικώς πιστοποιημένα από την TUV HELLAS – Member of TUV NORD Group. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση 1180/11, η στατική μελέτη του συστήματος εκπληρώνει τις απαιτήσεις των κανονισμών, που διαμορφώνουν το πλαίσιο εκπόνησης τεχνικών έργων στην Ελλάδα (EC1, EC3, EC7, EC9, E.A.K.-2003).

Ιχνηλάτες (Tracker) ΜΟΝΟΥ ΑΞΟΝΑ

Τα tracker μελετημένα και κατασκευασμένα από την ίδια την SABO S.A. παρέχουν την ασφάλεια που απαιτείται για την επένδυση, καθώς και τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται παρακάτω:

 • Στιβαρότητα και σταθερότητα της κατασκευής με υπολογισμένους συντελεστές αεροδυναμικής κατά τον σχεδιασμό του συστήματος.
 • Σχεδίαση με αεροδιάδρομους, που διευκολύνουν την αποβολή θερμότητας που δημιουργείται στα άλλα μέρη της κατασκευής.
 • Κατανομή του φορτίου σε πολλαπλά σημεία.
 • Χρήση ποιοτικών υλικών στον σκελετό και στο κατανεμημένο σύστημα κίνησης, που ελαχιστοποιούν την καταπόνηση και τις ανάγκες συντήρησης.
 • Χρησιμοποιείται αστρονομικό σύστημα παρακολούθησης του ήλιου για αυξημένη ακρίβεια εστίασης.
 • Βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου σας, σε σχέση με την ισχύ του πάρκου.
 • Σημαντικά μειωμένο κόστος συντήρησης του πάρκου, για όλη την διάρκεια ζωής του.
 • Δυνατότητα επίβλεψης των tracker από απόσταση, μέσω συστήματος τηλεμετρίας (SCADA).
 • Αποτελεσματικός αερισμός των panel o οποίος αυξάνει την αποδοτικότητα και την διάρκεια ζωής τους.
 • Τα σύστημα έχει θετική επίδραση στη συνολική απόδοση του μετατροπέα, διότι δίνει την δυνατότητα σε αυτόν να λειτουργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ιδανικές συνθήκες.
 • Το σύστημα αποτελείται και ελέγχεται από PLC.
 • Υπάρχει κεντρικός υπολογιστής που παρακολουθεί τους αισθητήρες και οργανώνει την συμπεριφορά των tracker.

Η συγκεκριμένη βάση μπορεί να κατασκευαστεί με γωνία κλίσης 20°, 25° ή 30° αναλόγως των απαιτήσεων της εγκατάστασης, καθώς επίσης και για τοποθέτηση των πάνελ, είτε σε τρεις σειρές landscape, είτε σε δύο σειρές portrait. Οι τεγίδες και οι ορθοστάτες των βάσεων στήριξης είναι κατασκευασμένες από γαλβανισμένο χάλυβα εν θερμώ, ενώ το kit διασύνδεσης των Φ/Β πάνελ είναι αλουμινίου ή inox. Οι βάσεις στήριξης είναι ανθεκτικές στη διάβρωση, με ελάχιστες ανάγκες συντήρησης, υψηλής αντοχής σε φορτία ανέμου και χιονιού, μικρού βάρους, και είναι στατικώς πιστοποιημένες με βάση τα ανεμολογικά και σεισμικά δεδομένα της περιοχής εγκατάστασης, από την TUV HELLAS – Member of TUV NORD Group. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση 1196/11, η στατική μελέτη του συστήματος εκπληρώνει τις απαιτήσεις των κανονισμών, που διαμορφώνουν το πλαίσιο εκπόνησης τεχνικών έργων στην Ελλάδα (EC1, EC3, EC7, EC9, E.A.K.-2003).

Σταθερές Βάσεις Φωτοβολταϊκών Πάνελ

Οι βάσεις στήριξης της SABO s.a. Energy προσφέρουν:

 • Βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου σας σε σχέση με την ισχύ του συστήματος.
 • Οικονομία κατασκευής σε καλωδίωση, κανάλια και θεμελιώσεις.
 • Γρηγορότερη συναρμολόγηση και παράδοση του έργου, με λιγότερα συστήματα για εγκατάσταση.
 • Σημαντικά μειωμένο κόστος συντήρησης του συστήματος, για όλη τη διάρκεια ζωής του.
 • Αποτελεσματικό αερισμό των panel, o οποίος αυξάνει την αποδοτικότητα και την διάρκεια ζωής τους.
 • Δυνατότητα προσαρμογής (κάθε standard τύπου panel). * Για διαφορετικά μήκη εκτός των standard επικοινωνήστε με την SABO.
 • Στιβαρότητα και σταθερότητα της κατασκευής με υπολογισμένους συντελεστές αεροδυναμικής, κατά τον σχεδιασμό του συστήματος.

Μια τυπική σχεδίαση των βάσεων στήριξης φαίνεται στα παραπάνω σχήματα. Μπορούμε να υλοποιήσουμε το φ/β σταθμό, είτε με τη διαδικασία της πασαλλόμπηξης, είτε με γεώβιδα, είτε με βαρυτικές βάσεις, ενώ με την απόσταση που έχει προβλεφθεί ανάμεσά τους, αποφεύγονται τα φαινόμενα σκίασης ακόμα και στις χαμηλότερες θέσεις του ήλιου τους χειμερινούς μήνες.

Πρόσφατα έργα μας