14 Απριλίου 2016 Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Η απαραίτητη συντήρηση σε ηλιακούς θερμοσίφωνες

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και κάθε ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού απαιτούν περιοδικές επιθεωρήσεις και συντήρηση ρουτίνας, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Επίσης, από καιρό σε καιρό τα συστήματα μπορεί να χρειάζονται επισκευή ή αντικατάσταση. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί το ξεφλούδισμα, η διάβρωση και η ψύξη στους ηλιακούς συλλέκτες και σε κάθε άλλη επιφάνεια των συστημάτων αυτών.

Ίσως να είστε σε θέση να χειριστείτε κάποιες από τις επιθεωρήσεις και εργασίες συντήρησης από μόνοι σας. Ωστόσο, πολλές από αυτές απαιτούν έναν ειδικευμένο τεχνικό. Ζητήστε μια εκτίμηση του κόστους πριν από οποιαδήποτε εργασία. Για κάποια συστήματα, πρέπει να γνωρίζετε πως μπορεί να είναι πιο αποδοτικό να αντικατασταθεί ή να αφαιρεθεί το ηλιακό σύστημα από το να επισκευαστεί.

Περιοδική επιθεώρηση-συντήρηση

Εδώ θα βρείτε μερικές προτεινόμενες επιθεωρήσεις των ηλιακών στοιχείων του συστήματος. Επίσης, καλό θα ήταν να διαβάστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για την προτεινόμενη συντήρηση.

  • Σκίαση συλλέκτη: Ελέγξτε οπτικά για σκίαση των συλλεκτών κατά τη διάρκεια της ημέρας (πρωί, μεσημέρι και απόγευμα) σε ετήσια βάση. Η σκίαση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών. Η ανάπτυξη της βλάστησης με την πάροδο του χρόνου ή νέες κατασκευές στο σπίτι σας ή σε γειτονικά σπίτια μπορούν να δημιουργήσουν σκίαση με αρνητικά αποτελέσματα για την απόδοση.
  • Ακαθαρσίες Συλλέκτη: Σκονισμένοι ή λερωμένοι συλλέκτες θα έχουν κακές επιδόσεις. Ο περιοδικός τους καθαρισμός είναι αναγκαίος σε ξηρά κλίματα.
  • Τζάμια συλλεκτών και σφραγίδες: Ψάξτε για ρωγμές στα τζάμια του συλλέκτη και ελέγξτε για να δείτε αν οι σφραγίδες είναι σε καλή κατάσταση. Τα πλαστικά τζάμια, εάν είναι υπερβολικά κιτρινισμένα μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν.
  • Υδραυλικές συνδέσεις, αεραγωγοί και καλωδίωση: Ψάξτε για διαρροές υγρών στις συνδέσεις των σωλήνων. Ελέγξτε τις συνδέσεις των αγωγών και τις σφραγίδες. Οι αγωγοί πρέπει να είναι σφραγισμένοι. Όλες οι συνδέσεις καλωδίων πρέπει να είναι σφιχτές.
  • Σωληνώσεις, αγωγοί και μόνωση: Ψάξτε για βλάβη ή υποβάθμιση της μόνωσης που καλύπτει σωλήνες, αγωγούς και καλώδια.
  • Δομές στήριξης: Ελέγξτε όλα τα παξιμάδια και τα μπουλόνια για την στερέωση των συλλεκτών σε οποιεσδήποτε δομές υποστήριξης για στεγανότητα.
  • Βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης: Βεβαιωθείτε ότι η βαλβίδα δεν έχει κολλήσει (ανοικτή ή κλειστή).
  • Αντλίες ή φυσητήρες: Βεβαιωθείτε ότι οι αντλίες διανομής ή οι φυσητήρες (ανεμιστήρες) λειτουργούν. Ακούστε για να δείτε αν τίθενται σε λειτουργία μετά το μεσημέρι. Αν δεν ακούτε την αντλία ή το φυσητήρα λειτουργίας, τότε είτε ο ελεγκτής έχει βλάβη ή η αντλία ή ο φυσητήρας.
  • Ρευστά μεταφοράς θερμότητας: Τα διαλύματα με αντιψυκτικό υγρό στους ηλιακούς συλλέκτες θέρμανσης πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά. Αυτό καλύτερα να το αφήσετε σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Εάν νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα (δηλαδή, σκληρό νερό) κυκλοφορεί στους συλλέκτες, η μεταλλική συσσώρευση στις σωληνώσεις μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί κάθε λίγα χρόνια.
  • Συστήματα Αποθήκευσης: Ελέγξτε τις δεξαμενές αποθήκευσης κλπ για ρωγμές, διαρροές, σκουριά, ή άλλα σημάδια διάβρωσης.

Αλλαγή Ανοδίου (Ράβδος Μαγνησίου). Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται ανά δύο χρόνια οπωσδήποτε αλλαγή ανοδίου (ράβδος μαγνησίου) για να μην γίνει ηλεκτρόλυση στο καζάνι και τρυπήσει! Ανόδιο έχουν όλα τα boiler (ανοξείδωτα & glass) εκτός από τα χάλκινα. Η ηλεκτρόλυση είναι πιο έντονη τα τελευταία χρόνια λόγο των σωληνώσεων του δικτύου της ΕΥΔΑΠ που έχουν αντικατασταθεί από πλαστικές σωλήνες σε αντίθεση με παλαιοτέρα που το δίκτυο ύδρευσης ήταν από μεταλλικούς αγωγούς. Γι αυτό και παλιά οι ηλιακοί άντεχαν περισσότερο ακόμα και αν κάποιος ξέχναγε να κάνει την συντήρηση. Τώρα είναι απαραίτητη σε όλες τις εταιριες ηλιακών θερμοσιφώνων και είναι και απαραίτητος όρος στις εγγυήσεις των εργοστασίων.

Αντιψυκτικό υγρό ηλιακού θερμοσίφωνα. Απαραίτητη ενέργεια για να έχει το μέγιστο της απόδοσης και να είναι προστατευμένο απο παγετούς και χαμηλές θερμοκρασίες ένας ηλιακός θερμοσίφωνας, είναι να συμπληρώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αντιψυκτικό που κυκλοφορεί μέσα στο κλειστό κύκλωμα (αιθυλενογλυκόλη), προσδιορίζεται περίπου μια φορά τον χρόνο συνήθως μετά το καλοκαίρι λόγο του ότι τους θερμούς μήνες από τις υψηλές θερμοκρασίες τα υγρά εξατμίζονται. Αποτέλεσμα της έλλειψης υγρών είναι να μην θερμαίνει ο ηλιακός, να έχει πολύ μειωμένη απόδοση ακόμα και σε μέρες με πολύ ηλιοφάνεια ή τους χειμερινούς μήνες να έχουμε σπάσιμο εσωτερικών σωληνώσεων συλλέκτη απο τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Αντικατάσταση φλάντζας αντίστασης. Απαραίτητη εργασία σε ένα ολοκληρωμένο σερβις ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η αλλαγή φλάντζας αντίστασης για να αποφύγουμε διαρροές οι οποίες θα μας κάψουν και τα ηλεκτρικά μέρη του ηλιακού θερμοσίφωνα, όπως είναι η αντίσταση και ο θερμοστάτης.

Καθαρισμός Δεξαμενής (boiler) εσωτερικά. Γίνεται εσωτερικός καθαρισμός boiler για να απομακρυνθούν άλατα και λάσπες που έχουν συσσωρευτεί απο τη καθημερινή χρήση του.

Ασφαλιστική βαλβίδα κλειστού κυκλώματος καινερού χρήσης, μονώσεις. Τέλος ελέγχονται τα ασφαλιστικά του ηλιακού και αλλάζονται αν κριθεί απαραίτητο, για να μην σκάσει το καζάνι σε μια πιθανή υπερθέρμανση και για προστασία του υδραυλικού δυκτίου της οικίας, καθώς και η μόνωση των σωληνώσεων που φθείρονται με τον χρόνο και βρίσκονται εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, με κίνδυνο να σπάσουν σε έναν ενδεχόμενο παγετό ή στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε πολύ μειωμένη απόδοση στο ζεστό νερό που έρχεται στη βρύση του σπιτιού μας ή οποιασδήποτε εγκατάστασης μας!

Μην ξεχνάτε λοιπόν να ελέγχετε τις συσκευές σας, για να συνεχίσετε να εκμεταλλεύεστε τη δύναμη του ήλιου, αλλά πάνω από όλα την ασφάλεια!

Share: